Şimdi yükleniyor

Ford Hakkında Az Bilinen İlginç Gerçekler

Alırsın Ford Olursun Lord

Ford Hakkında Az Bilinen İlginç Gerçekler

Ford hakkında gözden kaçan ve pek bilmediğimiz ilginç detay ve bilgilerin yer aldığı güzel bir yazı hazırladık. Ülkemizde de ürettiği araçlarla bir kültür haline gelmiş Ford ile alakalı olan çarpıcı bilgilere gelin birlikte bakalım.

Ford’u Ford yapan T Modeli ve Montaj Hattının Keşfi

1903 yılında Henry Ford ve 11 ortak yatırımcı tarafından kurulan Amerikan otomotiv şirketi Ford, orjinal adıyla Ford Motor Company, 1919’da Henry Ford, karısı Clara ve oğlu Edsel tarafından yeniden kuruldu. Bu ikinci yeniden kurulma işleminden sonra Ford ailesi şirketin tüm mülkiyetine sahip oldu. Şirket, otomobil parçaları ve aksesuarlarının yanı sıra binek otomobiller, kamyonlar ve traktörler üretmektedir ve merkezi, Dearborn Michigan’dadır.

Ford'un efsanevi kurucusu Henry Ford

Ford’un efsanevi kurucusu Henry Ford

Henry Ford, ilk deneysel arabasını 1896’da Detroit’teki evinin arkasındaki bir atölyede yaptı. Ford Motor Company‘nin kurulmasından sonra, ilk Ford arabası Temmuz 1903’te Mack Avenue fabrikasında üretildi. Beş yıl sonra, 1908’de başarılı Model T tanıtıldı. Bu arabaya olan talep o kadar büyüktü ki, Ford bu modeli yeterli miktarlarda üretmek için yeni seri üretim yöntemleri geliştirdi.

1911’de ilk montaj fabrikasını Kansas City, Missouri’de kurdu ve şirketin ilk denizaşırı üretim tesisini de yine aynı yıl Manchester, İngiltere’de açtı. 1913’te otomobiller için dünyanın ilk hareketli montaj hattını tanıttı.,

Ford'un Model T seri üretim hattı

Ford’un Model T seri üretim hattı

Bu keşfiyle otomotiv sektöründe devrime yol açtı. Motorlu araçların üretimi seri hale gelerek çok hızlı şekilde üretilmeye başladılar. 1914’te fabrikalardaki üretkenliğini daha da artırmak için, sekiz saatlik bir iş günü için 5 dolarlık günlük ücreti uygulamaya koydu. O günlerde bir iş günü için ödenen ücret ortalama 2,34 dolardı ve bu işçilik ücretlerinin iki kat artması demekti.

Şirketin ilk uluslararası satış şubesi 1908’de Paris’te açıldı. 1914’ün ortalarında dünya yollarında 500.000’den fazla Model T vardı. 1923’te Ford şirketi Amerika’da üretilen otomobillerin yarısından fazlasını üretiyordu. 1920’lerin sonuna gelindiğinde Ford’un Avrupa, Latin Amerika, Kanada, Asya, Güney Afrika ve Avustralya’da 20’den fazla denizaşırı montaj fabrikası vardı.

Ford'un Detroit Fabrikası

Ford’un Detroit Fabrikası

Ford, dünyanın en bilinen otomobil markası haline gelmişti. 1927’de Model T’nin son modeli ile ilk yeni Model A üretildi. Bunu 1932’de ilk Ford V-8 izledi. 1922’de Ford, Ford’un lüks Lincolns ve Continentals’larını üretecek olan ve 1917 yılında kurulmuş olan Lincoln Motor Company’yi satın aldı. Ford 1938’de yılında orta fiyat segmentinde bir otomobil olan Mercury’yi ilk defa piyasaya sürdü.

Ford’un Yeniden Yapılanması ve Genişlemesi

1906 gibi erken bir tarihte Henry Ford, şirketin hisselerinin yüzde 58,5’ini satın almıştı ve diğer hissedarlar Dearborn’da dev ve pahalı River Rouge fabrikasını inşa etme fikrine karşı çıkmasına, onların hisselerini satın alarak cevap verdi. Henry Ford’un oğlu Edsel Ford 1919 yılında Ford Motor Company başkanı oldu. Edsel Ford’un 1943’teki beklenmeyen ölümü üzerine Henry Ford başkanlığa geri döndü.

Henry Ford 1945’te Ford başkanlığını, şirketin karmaşık finansal yönetim sistemini yeniden düzenleyen ve yetenekli genç yöneticileri işe alarak kurumsal kültürü yeniden canlandıran torunu Henry Ford II’ye devretti. Henry Ford II, CEO (1945–70) ve yönetim kurulu başkanı (1960–80) olarak şirkete uzun yıllar liderlik etmiştir.

Ford 1989-90’da bir İngiliz lüks otomobil üreticisi olan Jaguar’ı satın aldı. Aston Martin’in hisselerinin 1993 yılında yüzde yüzüne sahip oldu. Daha sonra yapılan satın almalar arasında kiralık araba şirketi Hertz Corporation, 1999’da Volvo’nun otomobil bölümü ve 2000 yılında da Land Rover yer aldı. Ford ayrıca Mazda Motor Corporation’ın önemli hissesini satın aldı.

Ancak Ford, 21. yüzyılın başlarında bu markaları satmaya başladı. 2005’te Hertz‘i ve 2007’de Aston Martin’i sattı. 2008’de Jaguar ve Land Rover’ı Hintli Tata Motors Ltd.’ye sattı. Ford, Mazda hisselerini de 2008’de satmaya başladı ve 2015’te tamamen elden çıkardı.

21. Yüzyılda Ford

Aralık 2008’de ABD başkanı George W. Bush, ülkenin zor durumdaki otomobil endüstrisinin çöküşünü önlemek için “Üç Büyük” otomobil üreticisine yani Chrysler LLC, General Motors Corporation ve Ford’a yardım etmek için acil bir mali kurtarma planını duyurdu. Plan, büyük ipotek krizinin ardından finans sektörüne yardım etmek için Amerikan Kongresi tarafından onaylanan 700 milyar dolarlık bir fon olan Sorunlu Varlıkları Yardım Programı’ndan (TARP) 13,4 milyar dolarlık devlet kredisi olarak hemen kullanılabilir hale getirildi.

Krediler otomobil şirketlerinin “finansal uygulanabilirlik” göstermeleri veya parayı iade etmeleri gereken Mart 2009’a kadar faaliyetlerine devam etmelerine olanak tanıyacaktı. Ek bir şart olarak da şirketlerin yeniden yapılanmaya gitmesini gerektiriyordu. Para başlangıçta General Motors ve Chrysler’e verildi. Ford’un operasyonlara devam etmek için yeterli paraya sahip olduğu ve bu nedenle hükümetten yardım istemediği iddia edildi.

Ford Motor Hakkında Bazı İlginç Gerçekler

Ford Motor hakkında bilmediğiniz pek çok ilginç gerçek var! İşte bunlardan bazıları:

Ford Motor dünyadaki en büyük aile şirketidir! Şirketin tüm CEO’ları şirketin kurucusu Henry Ford ile akrabadır.

Ford’un ünlü yarış arabası GT40 24 saatlik Fransa’daki Le Mans yarışını 4 kez üst üste kazanmıştır

Ford’un ünlü yarış arabası GT40 24 saatlik Fransa’daki Le Mans yarışını 4 kez üst üste kazanmıştır

Ford’un ünlü yarış arabası GT40 24 saatlik Fransa’daki Le Mans yarışını 4 kez üst üste kazanmıştır! Şu anda dünyanın en tanınmış uzun mesafe arabalarından biridir ve sadece 1 metre yüksekliğiyle seçilmiştir.

Ford, araba yapmak için seri üretim montaj hattını icat etmiştir. Henry Ford’un keşfettiği seri üretim montaj hattı motorlu araç üretiminde devrim yaratmıştır. Bugün bile araçların üretilmesinin en popüler yolu olmaya devam etmektedir.

Ford tarafından piyasaya sürülen ilk otomobil aslında bir Model A idi ancak Ford’un başarı öyküsü olan Model T’dir. 1916’da ABD’de yoldaki tüm arabaların yaklaşık % 55’i Model T idi. Model T’nin bu kadar popüler olmasının bir nedeni de fiyatıydı. Ford T modeli rakiplerinin fiyatının yarı fiyatından da daha düşüktü.

Ford tarafından piyasaya sürülen ilk otomobil Model A

Ford tarafından piyasaya sürülen ilk otomobil Model A

Ford 1925’te satın aldığı Lincoln Motor Company’nin de sahibidir. Lincoln, Ford’un otomobil üretiminin lüks tarafı olarak görülmekte ve ABD’de şehir otomobili ile tanınmaktadır.

Ford’un ünlü mavi renkli oval rozeti ilk olarak 1907’de tanıtıldı ve mevcut amblem 2003’te Ford’un 100. yılını kutlamak için yeniden pazarlandı.

Ford'un efsanevi mavi oval logosu

Ford’un efsanevi mavi oval logosu

İlk Ford, 1903’te bir Dr. Pfennig adlı müşteriye satıldı. Maliyeti 850 dolardı! İki silindirli bir motora sahip olan ve saatte maksimum 30 mil hıza ulaşabilen “Model A” idi.

Henry Ford ve Thomas Edison ömür boyu arkadaş olarak kalmışlardır! Henry Ford kendi projelerine başlamadan önce Thomas Edison için çalışmıştır.

Ford Yedek Parçaları

Ford global ve dünyanın her yerine dağılmış köklü bir markadır. Araç modelleri çok yaygın olduğu için yedek parça tedariği de kolaydır. Eğer aracınız Ford ise Şasi numaranızı yazarak site üzerinden kolayca bulup rahatlıkla oto yedek parça satın alabileceğiniz Otoparcasan.com’u ziyaret etmeyi unutmayın.

Ford yedek parça fiyatları için linki tıklayabilirsiniz. https://otoparcasan.com/oto-yedek-parca/1/ford

Yorum gönder