Şimdi yükleniyor

Renault Hakkında 20 İlginç Bilgi

Renault Hakkında Bilmeniz Gereken 20 İlginç Bilgi

Renault Hakkında 20 İlginç Bilgi

Faaliyetlerine küçük bir aile şirketi olarak başlayan ve büyük otomotiv şirketi haline gelen Renault’un geçmişi 19. yüzyıla kadar bizleri götürüyor. Bu ünlü uluslararası Fransız otomobil üreticisi, Renault kardeşlerin soyadını taşımaktadır. İşte Renault’un uzun ve zengin tarihi hakkında bazı ilginç gerçekler.

Renault Ailesi bir arada

Renault Ailesi bir arada

Renault Ailesi Renault’u Kuruyor

Renault şirketinin tarihi, sıra dışı bir kadere sahip bir adamın hikayesiyle başladı. Adı Louis Renault’tu ve 20. yüzyılın en büyük sanayicilerinden biriydi. Louis, ilk yıllardan itibaren makine ve teknolojiye takıntılı bir adamdı. Zengin ailesi, genç mühendisin tutkusunu destekleyerek ona kendi atölyesini kurması için olanaklar sağladı.

İlk arabasını 1898’de 0,75 HP tek silindirli bir motoru modifiye ederek yaptı. Renault Voiturette (Fransızca voiturette=küçük bir araba) Renault’nun üretilen ilk otomobili oldu.

Renault’u Renault yapan büyük kurucusu Louis Renault

Renault’u Renault yapan büyük kurucusu Louis Renault

21 yaşındaki Louis, girişimini genişletmeye karar vermeden önce birkaç prototip tasarlayıp inşa eden parlak, hevesli genç bir mühendisti. Yeni bir teknolojinin ticari potansiyelini gören Louis, babalarının şirketinde çalışmaktan iş deneyimi olan iki ağabeyi Marcel ve Fernand ile bir ekip kurmuştu. Les Frères Renault (Renault Brothers) şirketini 25 Şubat 1899’da kurdular.

İlk Renault fabrikası küçük Billancourt kasabasında (şimdi Paris’in batı banliyölerinde bir komün) kuruldu. Tek silindirli De Dion-Bouton motorlu ve Louis Renault’nun tasarımı olan şanzımanlı iki koltuklu araçlar üretti.

Renault Şirket Strateji Değiştiriyor

1900 yılında şirketin liderliği önemli ölçüde değişti. 1903’te Renault kendi motorlarını üretmeye başladı. Bu zamana kadar arabalarında kullanılan tüm motorlar De Dion-Bouton’dan satın almıştı. Les Frères Renault şirketin üretim strateisini, vitesleri kapalı, büyük kabinli ve pahalı arabaların üretimine kaydırmıştı. 1906’da Paris sokakları, 35 km/sn’lik büyüleyici azami hıza sahip, modern iki silindirli motorla çalışan 250’den fazla Renault lüks aracı gördü.

İlk büyük hacimli satışlardan biri, Société des Automobiles de Place’in bir taksi filosu kurmak için Renault AG1 otomobillerini satın almasıyla 1905’te geldi. Bu ilk landaulet tipi taksiye, koyu kahverengi rengi nedeniyle “Browning” lakabı verilmiştir. Model, Birinci Dünya Savaşı sırasında, Fransız Ordusu tarafından Eylül 1914’ün başlarında 5000 askeri Paris’ten Birinci Marne Muharebesi’ne nakletmek için talep edilen 600 taksiden oluşan taksi filosunun talep edilmesiyle meşhur oldu.

Renault AG1 Taxi 1912 model fotoğrafı. Taxi de la Marne olarak da bilinir.

Renault AG1 Taxi 1912. Taxi de la Marne olarak da bilinen Fransa’nın milli kahramanı

Bu Taksi filosunun adı Marne (Marne Taksi) idi. Parisliler, Fransa’nın 1. Dünya Savaşın zaferindeki rolünü onurlandırmak için Paris’in banliyösü Levallois Perret’te Taxi de la Marne anıtı inşa etmişlerdir.

Renault Standart Tank Düzenini Buluyor

Birinci Dünya Savaşı’nın başında Renault fabrikaları 14 dönümlük araziye yayılmış ve 4.000’den fazla işçi çalıştırmaktaydı. Fransa’nın savaş çabalarını desteklemek için şirket, kamyonlar ve topçu arabaları gibi ağır askeri teçhizatın yanı sıra top mermisi üretimine geçti.

Şirketin en yetenekli endüstriyel tasarımcısı Rodolphe Ernst-Metzmaier ve Louise Renault tarafından tasarlanan Renault FT-17 hafif tank, tarihteki en devrimci ve etkili tank tasarımları arasına girmiştir. Klasik konfigürasyonu, önde mürettebat bölmesi, arkada motor bölmesi ve döner bir taretteki ana silah standart tank düzeni haline geldi ve öyle kaldı.

Renault FT-17 Hafif Tank

Renault FT-17 Hafif Tank

Renault FT, 1918’de Fransız kuvvetleri ve Birinci Dünya Savaşı’nın sonraki aşamalarında Amerikan Seferi Kuvvetleri tarafından da yaygın olarak kullanıldı.

1.Dünya Savaşı Sonrası Renault

Dünya savaşanının sona ermesinden sonra, şirket otomobil üretimine geri döndü. Renault, çoğu zamanının çok ilerisinde olan yeni teknolojilere büyük yatırım yaptı ve bu nedenle yalnızca sınırlı ticari başarı elde etti. Bununla birlikte bu dönem, Renault’un katıldığı çeşitli motor sporları etkinliklerinde kazandığı bir dizi zaferle tarihe geçti. 1923’te büyük çölü başarıyla geçen ilk araç tabanlı araç olan altı tekerlekli bir Renault prototipini kullanarak Sahra Çölü’nü aşmıştı.

Teknolojik olarak gelişmiş ve yenilikçi Renault Juva 4 (Juvaquatre) modeli 1935’te geldi. Renault Juvaquatre, aracın ön kısmında bağımsız bir süspansiyona sahipti. Güç, ön tarafa monte edilmiş motordan arka tekerleklere, üstteki senkromeç ile geleneksel bir üç vitesli manuel vites kutusu aracılığıyla aktarılıyordu.

Renault’un 2. Dünya Savaşındaki Çıkmazı

Şirketin 40. yıl dönümünün hemen ardından İkinci Dünya Savaşı patlak verdi. Fransız ordusunun ve Alman işgalinin ezici yenilgisi ardından Louis Renault, inşa ettiği her şeyi kaybetmek ile Almanlarla iş birliği yaparak Renault personelini ve ekipmanını Almanya’ya taşınmasına engel olmak arasında acımasız bir seçimle karşı karşıya kaldı. Kararı ise ne pahasına olursa olsun fabrikasını elinde tutmaktı.

Alman ordusu ve Daimler-Benz yetkilileri, Renault’un işgücüyle birlikte Almanya’ya taşınmasını değerlendirmek üzere Renault’un Billancourt fabrikasının kapısına geldiklerinde, Renault Wehrmacht için araçlar yapmayı kabul ederek onları savuşturdu. Bir düşmanla iş birliği yapma tercihi, onu Fransız direnişi üyeleri arasındaki popüler pozisyonunun kaybolmasına sebep oldu.

Louis Renault'un son dönemlerine ait bir fotoğraf

Louis Renault, ismini temizleme fırsatı bulamadan 1944’te duruşmayı beklerken kötü koşullar altında öldü.

İkinci Dünya savaşının ardından ve Fransa’nın kurtuluşundan sonra, Renault’un kurucu ortağı olan Louis Renault Almanlarla endüstriyel iş birliği yapmakla suçlandı. O sırada zaten ciddi şekilde hasta olan Louise Renault hapse atıldı.

Tüm suçlamaları reddederek amacının Fransız üretim üssünü, önemli malzeme ve ekipmanlarını Nazi Almanya’sının ellerinden korumak ve işçileri sınır dışı edilmekten kurtarmak olduğunu iddia etti. Louis Renault, ismini temizleme fırsatı bulamadan 1944’te duruşmayı beklerken kötü koşullar altında öldü. Şirketine Fransa’nın geçici hükümeti tarafından ele konularak kamulaştırıldı.

Renault’un Fransız Devleti Tarafından Kamulaştırılması

1 Ocak 1945’te, Louis Renault’nun ölümünden dört ay sonra, General Charles de Gaulle’ün geçici hükümetinin bir emri ile Société Anonyme des Usines Renault’un feshine ve millileştirilmesine karar verildi. Yeni adı Régie Nationale des Usines Renault (RNUR) olarak değiştirildi.

İki yıl sonra, şirketin yeni Renault 4CV prototipi Paris Otomobil Fuarı’nda görücüye çıkarıldı. Düşük fiyatı göz önüne alındığında, bu model çok popüler hale geldi. 1961’de tam 1 milyondan fazla satıldı. Fransa’da ünlü olan Citroën 2CV’nin yanı sıra, Renault 4CV de Fransız halkının arabası haline geldi.

Fransız Devlet Markası Renault’un Hamleleri

1958’de Renault, Cleon’da (Normandiya) yeni bir otomotiv motoru üretim tesisi açtı. Fransız otomobil üreticisi, bir dizi başarılı araba modelini de tanıttı. Önden çekişli bir ekonomi otomobili olan Renault 4 büyük bir ticari başarı elde etti (Bu model 1961 ile 1992 yılları arasında 8 milyondan fazla üretildi). 1,5 litrelik motora sahip büyük bir hatchback aile modeli olan Renault 16, 1965 yılında piyasaya sürüldü.

Bu modelin düzeni oldukça yenilikçiydi. Öden çekişli, motor şanzımanın arkasına monte edilmiş, burulma çubuğu süspansiyonu ve kolona monte edilmiş vites gibi yeniliklerle üretildi. En büyük avantajı, hatchback’i orta boy aile segmentine getiren modern ve pratik gövde stiliydi.

1971’de üç büyük otomobil üreticisi olan Renault, Peugeot ve Volvo, motor üretimi için ortak girişime girerek üçlü bir anlaşma imzaladılar. Bu, kapsamlı endüstriyel ortaklığa doğru ilk adımdı.

70’li yıllar şirket için hızlı büyüme bir dönemi olmuştur. Renault, başka bir büyük Fransız otomobil üreticisi olan Peugeot ile Kuzey Fransa’da yeni fabrikalar kurmak için bir anlaşma imzaladı. Renault 5 ve Renault 12 modelleri, dünyanın en çok satan iki Fransız otomobili oldu. On yılın sonunda marka, Kuzey Amerika pazarını da kazanmaya başladı.

Renault ve Formula 1’e Katılıyor

1977 yılında, şirket Formula 1’e yarışçı olarak girdi ve turbo motoru kullanılan ilk arabası olan Renault RS01’i de F1’de tanıttı. Fransız otomobil üreticisi, ilk çıkışından bu yana hem yarışçı hem de motor tedarikçisi olarak sürekli olarak F1’de yer almıştır. Renault’un ilk F1 zaferi de 1980’de elde edildi.

Renault'un F1'e katıldığı ilk modeli RS01

Renault’un F1’e katıldığı ilk modeli RS01

Renault 9 modeli, 1982’den beri Renault Alliance adı altında Kuzey Amerika’da üretilmektedir. Bu model 1982 Yılında Avrupa’nın Otomobili olarak seçilmiştir. Araba, James Bond’un doğaçlama aracı olarak 1985’in “A View to A Kill” filminde yer aldı.

Renault İlk Minivan Modelini Buluyor

1984 yılında, Fransız şirket en son modelini yepyeni karoseriyle birlikte sundu. İlk kez Brüksel Otomobil Fuarı’nda sergilenen Renault Espace, genellikle ilk modern minivan olarak kabul edilmektedir. Model başarılı olduğunu kanıtladı ve Renault’nun tarihinde ilk kez otomobil üretimini yılda 2 milyon araca kadar artırmasına olanak tanıdı.

Bu başarı dönemini, üretimde kısa bir düşüş izledi. Şirket, 1988’de Renault 19 modelini piyasaya sürerek bu yerel krizin üstesinden gelmeyi başardı.

Renault Clio ve Twingo’nun Doğuşu

1991, şirket için en yoğun yıl oldu. Fransız üretici otomobil üreticisi ödüllerinin çoğunu topladı. Renault Clio, piyasaya sürülmesinden kısa bir süre sonra Avrupa’da Yılın Otomobili seçildi ve 1990’larda Avrupa’nın en çok satan otomobillerinden biri oldu.

Renault Ligne de Yılın Kamyonu seçildi; Renault FR1 Yılın Otobüsü seçildi ve şirketin CEO’su Raymond Lévy, Yılın Başkanı unvanını aldı. Aynı yıl, Avrupa’da ilk kez etiketlenen kompakt çok amaçlı araç (MPV) olan Renault Scénic’in prototipi, Frankfurt Otomobil Fuarı’nda ilk kez halka tanıtıldı.

Renault Twingo, Eylül 1992’de Paris Motor Show’da görücüye çıktı. Twingo’nun alışılmadık adı Twist, Swing ve Tango kelimelerinin birleşiminden oluşmaktadır. Renault’un bu yeni şehir otomobili, Paris Otomobil Fuarı ziyaretçileri tarafından satın alınan 2240 araçla anında popülerlik kazandı.

Büyük bir aile otomobili olan Renault Laguna, 1994 yılında piyasaya sürüldü. Bu D-Serisi araç, 1994-2001 yılları arasında Renault tarafından üretildi. Hatchback ve station wagon gövde stillerinde sunuldu. İkinci nesil Renault Laguna, uzaktan anahtarsız ateşleme sistemini kullanan ilk Avrupa otomobiliydi.

Renault, Dacia ve Nissan’ı Satın Alıyor

1999 yılında Renault, Romen Dacia şirketinin% 99 hissesini ve Nissan şirketinin% 36.8 hissesini satın aldı. Kısa bir süre sonra 2008’de Renault, Rus AvtoVAZ şirketinin blok hissesini satın aldı. Günümüzde Renault Grubu halen devlete ait bir şirket olmaya devam ediyor. Fransız halkı Renault ve Valeo gibi markalarından gurur duymaya devam ediyor. Darısı bizim başımıza!

Otoparcasan.com Renault oto yedek parçaları ile ilgili her konuda tavsiyede bulunmaya ve yardımcı olmaya her zaman hazır! Şasi No yardımıyla aracınızı seçin, Sanal Garajınıza kaydederek sadece aracınıza uyumlu parçaları bulun. Markalar arasından size en uygun olanı sepetinize ekleyerek kolayca satın alın.


Renault Yedek Parçaları Satın Al

Eğer aracınız Renault ise ve yedek parçalarından bazıları ile ilgili bir sorun yaşıyorsanız, Otoparcasan.com‘a girerek araç modelinize uygun parçayı bularak hemen sipariş verebilirsiniz. En uygun ve en geniş marka seçenekli Renault yedek parçalar Otoparçasan’da sizleri bekliyor.

Yorum gönder