Şimdi yükleniyor

Fren Disk Balatası Nedir? Ne İşe Yarar?

Fren Disk Balatası Nedir? Ne İşe Yarar?

Fren Disk Balatası Nedir? Ne İşe Yarar?

Bir arabanın fren sistemi diskler, kaliperler, hidrolik yağ, fren silindirleri ve fren hortumları gibi çeşitli parça bileşenlerinden oluşur. Fakat ‘fren‘ kelimesini duyduğumuzda çoğumuzun aklına gelen ilk şey fren disk balatasıdır.

Fren sistemini oluşturan tüm bileşenlerin eşit derecede önemi olsa da içlerinden biri başarısız olursa, tüm sistem arızalanır. Fakat fren sistemi içerisinde tartışmasız olarak en zorlu işi yapan fren balatalarıdır.

Fren Disk Balatası Nedir?

Basitçe söylemek gerekirse, fren balataları aracınızın disklerine temas eder ve sürtünmenin arabanızı yavaşlatmasına ve durdurmasını sağlar. Kısaca fren balataları, her bir parçasının güvenli ve başarılı bir şekilde çalışmasına dayanan, birbirine çok bağlı bir sistemin parçasıdır.

Fren sistemi diskler, kaliperler, hidrolik yağ, fren silindirleri ve fren hortumları gibi çeşitli parça bileşenlerinden oluşur.

Fren sistemi diskler, kaliperler, hidrolik yağ, fren silindirleri ve fren hortumları gibi çeşitli parça bileşenlerinden oluşur.

Fren Disk Balatası Ne İşe Yarar?

Fren pedalına basıldığında, fren sistemini oluşturan parça bileşenleri, fren disk balatasını fren diskine doğru itmek için hidrolik basınçla birlikte çalışır ve aracı yavaşlamaya zorlar. Fren diskini kavrayan balatanın yarattığı sürtünme ile ısı seviyesi yoğundur ve bunun neden olduğu aşınma, fren sisteminin en sık değiştirilmesi gereken bileşenini ortaya çıkarır; yani fren balatalarını.

Fren disk balatalarının kendileri nispeten küçüktür. Yaklaşık yetişkin bir insanın avuç içi büyüklüğündedir. Fren disk balataları iki elemandan oluşur. Bunlar, bir destek plakası ve bu plakaya tutturulmuş sürtünme malzemesidir. Sürtünme malzemesi destek plakasının fren diskine doğru itilen kısmıdır.

Fren Disk Balatası Nedir? Ne İşe Yarar? | Otoparcasanblog

Beşer Fren Balataları

Beşer, 1969 yılında İzmir’de kurulmuş olup, 700 çalışanı ve yıllık 8.000 ton fren ve 3.500.000 takım fren disk balata imalat kapasitesi ile Türkiye pazarındaki önemli üreticilerden biridir. Tüm Beşer Fren Disk Balatalarını İncelemek için Tıklayınız

 

Fren Balata Türleri Nelerdir?

Farklı boyutlarda ve sürtünme malzemesinin bileşiminde olmak üzere birkaç farklı tipte fren disk balatası vardır. İşte bunlardan bazıları;

Organik Fren Balataları

Organik fren balataları, reçine ile bir arada tutulan kauçuk, karbon, cam elyafı ve Kevlar (Tekstil Lifi) gibi elyaf ve malzemelerin karışımından oluşur.

Metalik olmayan bileşimleri nedeniyle nispeten sessiz ve fren diskleri için daha az aşındırıcı olan organik balatalar, piyasadaki en ucuz balatalar arasındadır. Fiyatları diğerlerine göre oldukça kabul edilebilir seviyelerdedir. Günlük kullanım için uygunlukları nedeniyle popülerdirler ancak aşınma ve yıpranmaya karşı en az dirençli olan fren balatalarıdır.

Yarı Metalik Fren Balataları

Yarı metalik fren disk balatası, metalik bir tampon malzemesi üzerindeki sürtünme malzemesi, reçineler ve grafit gibi dolgu maddeleri ile birleştirilmiş metal elyafların karışımından oluşur. Fren balatasının ne tür bir iş yapması gerektiğine bağlı olarak sürtünme malzemesinin bileşimi de değişi. Farklı tiplerde yarı metal balatalar vardır.

Genellikle performans otomobilleri üretildiklerinde üzerinde yarı metalik bir fren balatasıyla gelebilir ancak bileşimi, standart bir binek otomobile takılanlardan farklı olacaktır.

Yarı metalik fren balataları, çeşitli sıcaklıklarda daha iyi fren performansı sunarlar. Bileşimindeki metal ısıyı iyi iletir. Bu da fren balatasını oluşturan bileşenleri daha hızlı soğutmaya yardımcı olur. Yarı metal fren balataları aşırı ısınmaya organik balatalara göre daha dirençlidirler ancak daha pahalıdırlar ve daha aşındırıcı ve gürültülü olma eğilimindedirler.

Seramik Fren Balataları

Seramik fren balataları, genellikle karışıma dahil edilen bakır elyaflarla birlikte dayanıklı bir seramik malzemeden oluşur. En pahalı tipte fren balataları olmaları ile ön plana çıkarlar.

Seramik Fren Balataları

Seramik Fren Balataları

Yarı metalik fren balataları kadar ısı iletme konusunda iyi değillerdir ancak daha sessizdirler. Seramik fren balataları çok çeşitli çevre koşullarında tutarlı performans sunarlar. Tüm fren disk balata türleri içinde en dayanıklı olan fren balata türü olarak kabul edilirler. Diğer balata türlerine göre daha az toz (frenleme sırasında aşınan kalıntı) üretirler.

Hangi Fren Balatası Aracınız İçin Daha Uygundur?

Bu durum daha çok arabaya, kullandığınız ortama ve sürüş tarzınıza bağlıdır. Çoğunlukla engebeli, yoğun trafiğe sahip yerleşim yerlerinde ve çok yağmur gören bir coğrafyalarda kullanılan yüksek performanslı bir araç, sıcak ve havalarda bir şehir etrafında kullanılan bir aile arabasından farklı tipte bir fren balatasına ihtiyaç duyacaktır.

Elbette, arabanıza fabrikadan üretici tarafından uygun görülen tam da aracınıza uyumlu fren balatası takılmış olarak gelecektir. Fakat fren balatanız bittiğinde fabrika tarafından takılması istenen orijinal fren balatasının çok pahalı olmasından dolayı muadil ya da yan sanayi denilen satış sonrası oto yedek parça alarak bu sorununuzu gidermeyi düşünmeye başlayacaksınız.

Yan sanayi olarak alacağınız fren balatalarından hangisinin sizin aracınız için daha uygun olup olmadığını öğrenmenin en garantili yolu kalifiye bir fren uzmanı veya güvendiğiniz bir ustayla konuşmak ve ondan sürüş tarzınız, aracınızı kullandığınız coğrafya şartlarını göz önünde bulundurmasını isteyerek tavsiye almanız olacaktır.

Fren Disk Balatası Nedir? Ne İşe Yarar? | Otoparcasanblog

Ferodo Fren Disk Balataları

Ferodo üstün fren sistemi markası olup, hem Orijinal Ekipman hem de yedek parça ürünlerinde global lider konumundadır. Lider teknik inovasyon konusunda 100 yılı aşkın süredir faaliyet göstermektedir. Tüm Ferodo Fren Disk Balatalarını İncelemek için Tıklayınız

 

Fren Balatası Bittiği Nasıl Anlaşılır?

Frenlerden gelen ve sizin de duyabileceğiniz bazı sesler fren balatasında olan ya da olması muhtemel bazı sorunlara işaret edebilir. Dikkatli olmalısınız. Fren balataları hayati bir meseledir. Peki bu sesleri nasıl fark edeceğiz? Aşağıda yazılan belirtilere dikkat ederek kolaylıkla bunu tespit edebilirsiniz.

Ötme ve Gıcırdama Sesi

“Kulak zarı delici” olarak tarif edilebilecek herhangi bir ses, fren balatalarınızı kontrol ettirme zamanının geldiği anlamına gelebilir. Aşınmış balatalar sistemin diğer parçalarına zarar verebilir ve genellikle de daha pahalı tamiratlara yol açabilir.

Direksiyon Simidinizde veya Fren Pedalınızda Sallanma

Fren balataları aşınmış fren balatalarına dönüştüğünde, metal sürtünmeleri fren diski hasarına yol açabilir. Direksiyon simidindeki veya fren pedalındaki titreme ve sarsıntılar sadece size vereceği rahatsızlıktan daha fazlasıdır. Fren sisteminiz sizinle iletişim kurmaya çalışıyor ve artık beni değiştir yoksa sana bu iş daha pahalıya patlayacak diyor.

Fren uyarı ışığı

Ana gösterge panelinde yer alan fren uyarı ışığı, görmezden gelmemeniz gereken birkaç nedenden dolayı yanabilir. Işık, frenin hidrolik sistemiyle ilgili bir soruna işaret ediyor olabilir, fren hidroliği seviyeniz düşük olabilir veya park freniniz devrede olabilir. Işığın nedeni ne olursa olsun bunun kaynağını öğrenmeli ve sürüş güvenliğinizi riske atmamalısınız.

Fren uyarı ışığı

Fren uyarı ışığı

Fren Balatası Kaç Km’de Bir Değiştirilmelidir?

Genel görüş, her 5 ayda bir veya 8000 kilometrede bir frenlerin (fren disk balatalarınız dahil) kontrol edilmesini söyler. Ancak araç üretici kullanma kılavuzunuz size daha iyi rehberlik sağlayabilir. Gıcırdama, ötme veya ıslık sesi duyuyorsanız, direksiyon simidiniz titriyorsa veya fren uyarı ışığı yanıyorsa, en yakın sanayiye ya da ustayı en kısa sürede ziyaret edin.

Yapacağınız bir fren incelemesi sırasında fren balatalarının ne kadar aşındığını ve fren hidroliği seviyelerini kontrol ettirmek hayat kurtaracak önlemlerdir.

Hangi Fren Balatası Daha İyidir?

Otoparçasan olarak sadece sizin aracınıza uyumlu birbirinden kaliteli fren disk balata markasını tek tuş mesafenize getirdik. En iyi fren balatası markası hakkında tek doğru ne yazık ki yoktur.  Ama Otoparçasan tüm markaları tek sayfada karşınıza getiriyor.

14 gün içinde iade edebileceğiniz ayrıca Ücretsiz Kargo avantajından yararlanabileceğiniz bu ayrıcalıklı hizmete geç kalmayın.


Fren Disk Balata Fiyatları

Eğer aracınızda Fren Disk Balatası ile ilgili bir sorun yaşıyorsanız, Otoparcasan.com‘a girerek araç modelinize uygun yeni bir Fren Disk Balatası siparişi verebilirsiniz. En uygun ve en geniş marka seçenekli Fren Disk Balata parçalarını Otoparçasan’da bulabilirsiniz.

16 Adımda Fren Balatası Nasıl Değiştirilir? Öğrenmek için tıklayın: blog.otoparcasan.com/yedek-parcalar/fren/fren-diski-nedir/
Balatası ile ünlü TRW Otomotiv Kimdir? TRW Ürünleri Nelerdir? Öğrenmek için tıklayın:  blog.otoparcasan.com/trw-otomotiv/

 

Yorum gönder