Şimdi yükleniyor

Fren Diski Nedir? Fren Diski Ne İşe Yarar?

Fren diski

Fren Diski Nedir? Fren Diski Ne İşe Yarar?

Fren Diski ya da Fren Disk Ayna, genellikle bir aracın süspansiyonuna takılan, bir fren kaliperinin içinde olan ve bir çift fren balatası tarafından kavranan demir veya karbon kompozitten yapılmış fren sistemi parçasıdır.

Fren Diskinin Önemi Nedir?

Fren disk aynası ile fren disk balataları arasındaki sürtünme, aracı durma noktasına getirir. Fren diskinin fren kampanasına göre çok sayıda avantajı vardır, çünkü ısıyı hızla dağıtır, güçlü ve tutarlı fren performansı sağlar.

Fren diskleri ayrıca sürücüye fren pedalını daha fazla hissettirir, böylece yumuşak bir duruş için basıncı daha kolay ayarlayabilir. Daha yüksek performanslı uygulamalarda, bir fren diski aslında çeşitli rotorlar tarafından yan yana tutturulmuş iki disk içerecektir. Bu aslında diski havalandırılabilir hale getirerek soğutma ve performansa yardımcı olur.

Fren Diski Neden Deliklidir?

Fren diskleri ıslak zeminde frenleme performansını artırmak için delinerek de kullanılırlar. Durma kabiliyetini engelleyen diskin yüzeyindeki suyu sıkıştırmak zorunda kalmadan su disk üzerindeki deliklere itilir, böylece fren disk balatalarının diski istendiği gibi kavraması sağlanır.

Fren Diskinin Poyraya Gevşek Montajlanması

Frenleme sırasında aşırı ısı birikiminden kaynaklanan gerilmelerden kaçınmanın bir yolu olarak, bazı diskler poyraya neredeyse gevşek bir şekilde monte edilir. Bu gevşek montaj, diskin ısı ile eşit olarak genişlemesine izin verir ve monte edildiği poyraya çok fazla ısı aktarmasını durdurur.

Fren Diskinin Ömrü Ne Kadardır? Fren Diski Ne Zaman Değişir?

Fren disk aynalarının 60 veya 70 bin kilometrede bir değiştirilmesi gerekmektedir.

Fren disk aynaları balatalara göre daha uzun ömürlü olsa da sürüş tarzına bağlı olarak belirli bir süre sonra aşınarak değiştirilmeye ihtiyaç duyarlar. Standart kullanımlarda fren disk aynalarının 60 veya 70 bin kilometrede bir değiştirilmesi gerekmektedir.

Ancak fren disklerindeki hasarı tespit etmek her zaman mümkün olmadığından, her disk balata değişiminde fren disk aynalarını da değiştirmekte yarar vardır. Bu sayede hem aracın fren performansını artırabilir hem de zamandan tasarruf edilebilir.

Fren Diski Nedir? Fren Diski Ne İşe Yarar? | Otoparcasanblog

Standart kullanımlarda fren diski ya da fren disk aynalarının 60 veya 70 bin kilometrede bir değiştirilmesi gerekmektedir.

Fren Diskinin Bittiği Nasıl Anlaşılır?

Fren Diski değişim zamanının geldiğini gösteren bazı ipuçları şunlardır:

  • Frenleme esnasında gürültü çıkması fren disk aynalarının değiştirilmesinin ilk işareti olarak kabul edilir.
  • Fren diskinde eğrilme varsa tekerleklerden gıcırdayan sesler duymanız mümkündür. Eğri veya çarpık fren diskleri gıcırtı yaparken aşırı derecede aşınmış disklerde kazıma sesine benzer bir ses duyulur.
  • Fren disk aynalarındaki aşınma ileri seviyelere gelmişse bu fren pedalına basarken de hissedilebilir. Çarpık fren diskleri frene her basıldığında pedal üzerinde titreşim meydana getirirler. Pedalın artık fren diskle tam temas sağlayamamasından kaynaklanan bu durum, özellikle yüksek hızlarda tehlikeli olabilmektedirler.
  • Aşınmış fren diskleri tespit etmenin en iyi yollarından biri de durma mesafelerini karşılaştırmaktır. Sürücünün eski fren mesafelerine göre aracı artık daha geç duruyorsa fren disklerinin yenilenme vakti gelmiş demektir.
  • Fren diskleri balatalara kıyasla daha geç aşınsa da on binlerce kilometrelik sürüşlerin ardından aşınarak normal yapısından uzaklaşabilirler. Fren disk balatalarıyla sürekli temas halinde olan fren diskinin kenarlarında oluklar gözlemleniyorsa en kısa zamanda fren disk aynalarının değiştirilmesi gerekmektedir.

Fren Diskini Tornalatmak Doğru mudur?

Fren diskinin tornalatılması disk üzerinde daha düz bir zemin elde etmek için sıkça başvurulan bir yöntemdir. Bu yöntem fren diskini inceltmekte ve daha sonra fren diskinin maruz kaldığı aşırı soğuk ve sıcak hava şartları sonucu kolaylıkla çatlamasına neden olmaktadır.

Fren disk ayna tornalaması, geçmişte geliştirilen tekniklerle aracın diskini bile sökmeden gerçekleştirilen bir yöntemdir. Günümüzde soğutmalı ve havalandırmalı disklerde disk kalınlığı en son sınırdadır. Belki tozlama tabir edilen 1-2 mm kadar tornalama yapılabilmektedir. 1-2 mm’nin üzerine çıkıldığında disk üzerinde ısıya bağlı yamulma hatta kırılmalar sıkça görülmektedir. Fren disklerinde görülmeye başlayan gelişen malzeme kalitesi ile beraber 60.000 km minimum ömrü olan fren diskleri kolay kolay tornalatılmaz.

Sadece bir ve son kez yapmak şartıyla yeni model fren disklerinde tornalama tavsiye edilmemektedir. Özellikle ABS sistemine sahip araçlarda fren disk tornalama asla yapılmamalıdır. Ayrıca araçların fren diski üzerinde soğutma delikleri de mevcuttur. Tornalama sonrasında fren diski üzerinde oluşan çizgiler ile bu soğutma delikleri fren balatalarının çok çabuk bitmesine neden olmaktadır. Fren disk ayna et kalınlığı incelmesine bağlı olarak çatlamaya neden olmaktadır.


Fren Diski Fiyatları

Eğer aracınızda Fren Disk Aynası ile ilgili bir sorun yaşıyorsanız, Otoparcasan.com‘a girerek araç modelinize uygun yeni bir Fren Disk Ayna siparişi verebilirsiniz. Şasi no ile güvenilir şekilde aracınızı ve aracınız için listelenen tüm parçaların yanında en uygun ve en geniş marka seçenekli Fren Disk Ayna parçalarını Otoparçasan’da bulabilirsiniz.

Yorum gönder