Şimdi yükleniyor

Egzozdan Çıkan Duman Renkleri Ne Anlama Gelir?

Egzozdan Çıkan Duman Renkleri Ne Anlama Gelir

Egzozdan Çıkan Duman Renkleri Ne Anlama Gelir?

Egzozdan çıkan duman renkleri olan siyah duman, beyaz duman ve mavi duman ne anlama gelir? Sebepleri nelerdir ve nasıl engellenir? Araçlarımızın egzozundan çıkan farklı renklerdeki bu dumanlar araçlarımızda hangi sorunların çıktığını haber verir ve çıkma sebepleri nelerdir gibi önemli sorulara cevap arayacağız.

Egzozdan Siyah Duman Çıkmasının Sebebi Nedir?

Egzozdan siyah duman çıkması ile alakalı bazı emareler vardır. Birbirinden farklı oldukları gibi biri biri ile ilgili de olabilecek belirtiler şunlardır.

Enjektörün kaçırması

Aracınızın egzozundan siyah duman çıktığını gördüğünüzde bunun silindirin içindeki yanma odasına gereğinden fazla yakıt gönderildiği anlamına geldiğini unutmayın. Yanmamış olan bu yakıt yüzünden de egzoz gazını siyah görmeye başlarsınız.

Egzozdan Çıkan Duman Renkleri Ne Anlama Gelir? | Otoparcasanblog

Motor Enjektörü

Enjektör, dizel araçlarda mazotu pistonlardaki havanın içine püskürten, benzinli araçlarda benzini silindirin içine püskürten motorun belki aracın en önemli ve hassas parçasıdır. Tüm Motor Enjektör Yedek Parçaları için Tıklayınız

 

Yakıtın yanma odalarına fazla gönderilmesi de arabanın yakıt miktarının doğru ayarlanmadığı anlamına gelir. Bu durum enjektörün silindire gereken miktardan fazla yakıt gönderdiği yani enjektör memesinin kaçırdığı demektir. Bu yüzden yakıt daha fazla gidiyor olabilir.

Oksijen sensörünün arızalanması

Otomobillerin egzoz sisteminde bulunan oksijen sensörü hava-yakıt oranının kararlaştırılmasında önemli bir sensördür. Oksijen sensöründe sıkıntı varsa yakıtın silindirdeki yanma odalarına fazla gönderilmesini sebep olabilir.

Oksijen sensörünün arızalanması

Oksijen sensörünün arızalanması

DPF filtresi

Dizel otomobillerde DPF yani Dizel Partikül Filtresi olarak bilinen partikül filtresi vardır. Bu parça mazotun yanması ile oluşan pis kurumu tutar ve dışarıya daha temiz gazlar gönderilmesini sağlar. Eğer otomobilden bu partikül filtresi söküldüyse gaza yüklendiğiniz zaman partikül kurumları ile birlikte siyah dumanın egzozdan çıktığını görebilirsiniz. Piyasadaki çoğu araçlarda siyah dumanın çıkışı genellikle bu DPF filtrelerinin araçtan kaldırılması yüzden olur.

Yazılımsal sorunlar

Yazılım artık hayatımızın içinde. Genellikle dizel araçlarda görülen ve kullanılan bir yazılım varsa ve bu yazılım da iyi ayarlanmamışsa yine bu siyah duman atma dolayı ortaya çıkabilir.

Hava filtresinin kirlenmesi ve borulardaki hava kaçakları

Hava yakıt oranının ayarlanmasında yakıtın yanında bir diğer önemli parametre de havadır. Otomobilin emiş sisteminde bir sıkıntı olabilir. Genellikle basit şeylerden olan durumlardır. Çok pislenmiş ve kirlenmiş hava filtresi yüzünden olabileceği gibi emiş sistemindeki borularda olabilecek kaçaklar yüzünden yeterli miktarda hava alınamayabilir. Bu durumlar da siyah duman atma olayının yaşanmasına sebep olabilir.

Hava filtresinin kirlenmesi ve borulardaki hava kaçakları egzozdan siyah duman çıkma sebebi olabilir.

Hava filtresinin kirlenmesi ve borulardaki hava kaçakları egzozdan siyah duman çıkma sebebi olabilir.

Eğer aracınızda DPF gibi modifiye amaçlı kullanılan bir parça sökülmediği halde bu siyah duman sorunu görülmekte ise yukarıda anlatılan parçaların kontrol ettirilmesinde fayda vardır. Eğer bu kontroller yapılmazsa enjektör arızası gibi sorunlar ortaya çıkabilir. Bunun gibi sorunlar da motor için tamir masrafı çok olan size ekonomik sıkıntılar meydana getirir.

Egzozdan Beyaz Duman Çıkmasının Sebebi Nedir?

Egzozdan beyaz duman çıkması ile alakalı belirtiler ise şunlardır.

Egzozun İçindeki Su

Aracınızı ilk çalıştırdığınızda motor soğuksa hafif beyaz bir duman görülür. Egzozun içindeki su buharlaşarak beyaz duman haline gelir. Motor ısındığı halde beyaz dumanın gelmesi devam ediyor ve yoğun miktarda geliyorsa motordaki suyun yanma odasına karıştığı anlamına gelir. Yanma odasının sıcağıyla su buharlaşır ve daha sonra egzozdan atılır. Bu beyaz duman gözle görülebilir.

Üst Kapak Contası Arızası

Muhtemel sebeplerden biri de üst kapak contasının artık işlevini yerine getiremiyor olmasındandır. Üst kapak contasının amacı suyun motorun çevresindeki ceketlerden geçip motorun soğutulmasını sağlamaktır. Üst kapak contasında sorun varsa yani, yavaş yavaş o su motorun içine giriyorsa burada sıkıntılar başlar.

Uzun süre araç bu sorunlu halde kullanılırsa bir noktadan sonra motor çok ısınacak ve hararet artmaya başlayacaktır. Su soğutma sisteminin içinde çevrilmediği için azalacak ve bu azalmış su sürekli olarak motora gönderildiği için bir süre sonra motor çok ısınıp yatak sarmaya kadar gidebilecektir.

Silindir Kapak yani Üst Kapak Contası Arızası

Silindir Kapak yani Üst Kapak Contası Arızası

Daha da kötüsü işin sonucunda motor bloğunun çatlamasına kadar süreç devam edecektir. Bu çatlak yüzünden de su doğrudan motor silindirinin içine girecektir. Böyle bir durumda yapılacak pek bir şey kalmaz. Motor bloğunu tamir etmek aklınıza gelebilir ama bu o kadar da kolay bir şey değildir.

Motor bloğu tamiri evet yapılmaktadır ama hem masraflı hem de yapıldıktan sonra düzgün şekilde çalışma garantisini sağlamamaktadır. Başımıza gelecek en kötü senaryolardan biri olan motor bloğunun çatlaması durumunda masraflı ama en doğru çözüm yolu yenisi ile değiştirmek olacaktır.

Doğru çalışmayan EGR valfi

Beyaz dumanın görüldüğü sebeplerden biri de genellikle EGR valfinin doğru çalışmamasıdır. EGR son nesil modern otomobillerde egzoz gazının bir kısmını tekrar silindirin içine gönderen sistemin adıdır. EGR motor suyu yardımıyla soğutulur. EGR’nin içine su girdiğinde bu su sanki egzoz gazıymış gibi tekrar silindirin içine gönderilir. Bu durumda da egzozdan beyaz dumanın çıktığını görebiliriz.

Egzozdan Çıkan Duman Renkleri Ne Anlama Gelir? | Otoparcasanblog

EGR Valfleri

EGR Valfi, motor bölmesinde bulunur ve egzoz gazının devridaim işlemini kontrol etmek ve yönetmek için kullanılır. Tüm EGR Yedek Parçaları için Tıklayınız

Egzozdan Mavi Duman Neden Çıkar?

Egzozdan mavi dumanın çıkması motorun yağ yaktığı anlamına gelir. Silindir bloğun içindeki yanma odalarına motor yağının bir şekilde girdiğini gösterir. Bu da motor pistonları ve segmanlarının aşınmış olacağı anlamına gelir ya da supap valflerinden yağ kaçağı olduğunu düşündürtebilir.

Egzozdan mavi duman çıkması konusuyla alakalı daha detaylı bilgilerin yer aldığı blog yazımızı en kısa zamanda siz değerli okuyucularımız için paylaşacağız. Bu blog yazısı ile konu hakkında kapsamlı bilgi sahibi olacaksınız.

Şase No Paylaşmak Güvenli midir? Öğrenmek için tıklayın: blog.otoparcasan.com/sase-no-paylasmak-guvenli-midir/
[/box]
Ateşleme Bobini Nedir ve Ne İşe Yarar? Öğrenmek için tıklayın: blog.otoparcasan.com/atesleme-bobini-nedir-ve-ne-ise-yarar/

Yorum gönder