Şimdi yükleniyor

Sentetik Yakıt Nedir? Ne İşe Yarar?

Sentetik Yakıt Nedir Ne İşe Yarar

Sentetik Yakıt Nedir? Ne İşe Yarar?

İçten yanmalı motor devri kapanıyor. Ya da en azından, dünya üzerindeki hükümetlerin çoğu benzinli ve dizel araçları yasaklamayı planlarken ve araç üreticileri de elektrikli araçlara büyük yatırımlar yapmaya devam ediyor. Bize sürekli söylenen şey bu gerçek. Sentetik yakıt neredeyse gerçek olamayacak kadar iyi görünüyor. Peki bu sentetik yakıt nedir ve ana enerji kaynağı olma olasılığı ne kadardır? Hadi bir bakalım…

Bununla birlikte, Elektrikli araçlar şüphesiz otomotiv endüstrisinin dünyamızın başına bela ettikleri emisyonları azaltmak için buldukları en önemli seçenek. Elektrikli araçların yanında karşımıza çıkan başka bir seçenek de sessizce dile getirilmeye başlandı. İçten yanmalı motorlu araçlara sentetik yakıtlar yeni bir soluk getirebilir.

Şili'deki Haru Oni sentetik yakıt fabrikasının bir görüntüsü

Şili’deki Haru Oni sentetik yakıt fabrikasının bir görüntüsü

Sentetik Yakıt Nedir?

Temel yapılarına gelince, sentetik yakıtlar veya bilinen diğer adıyla e-Yakıtlar, ham petrolden gelen dizel veya benzinden esasen pek de farklı değillerdir. Ancak temel fark, yenilenebilir enerji kullanılarak CO2 ve hidrojenden üretilmeleridir. Kısaca su ve karbondioksitten elektrik kullanılarak üretilen bir yakıt türüdür. Türkiye’de henüz tam anlamıyla bilinmese de Sentetik Benzin olarak adlandırılmaktadırlar. Otomotiv sektöründe elektrikli enerji kaynaklarına alternatif olabilecek bu yakıt türü geliştirilmeye devam etmektedir.

Sentetik Benzinin Avantajları Nelerdir?

Elektrikli araç alımı halen son kullanıcı tarafından tam kabul edilememiştir. Trafikte elektrikli araç kullanımı halen yavaş seyretmektedir. İnsanlar tarafında yaygın bir şekilde alınmaları için yeterli sayıda Elektrikli otomobillerin yapılıp yapılmayacağı endişe konusudur. Buna ek olarak elektrikli araçların enerji kaynağı olan şarj istasyonları altyapısının tam oturmaması da elektrikli araçlar konusundaki diğer önemli endişe sebebidir.

Bazı Avrupa ülkeleri, 2030’ten itibaren Hibrid araçlarda dahil olmak üzere saf benzinli veya dizel motorlu otomobillerin satışını tamamen yasaklayarak bu karmaşık duruma zaman baskısı da uyguluyor.

Sentetik yakıt, herhangi bir uyarlamaya gerek kalmadan mevcut yanmalı motorlarda kullanılabilir, yani halihazırda yolda olan araçlar sürdürülebilir yakıt olarak kullanılabilir ve aynı zamanda bu kadar kısa sürede dizel ve benzin yakıtlı araç kullanımına yönelik yasakların getirilmesi gerekçelerini azaltabilir.

Bu çeşit yakıtların bu durumu, yanmalı motorlu araçların ömrünü uzatmaya, emisyonları azaltmaya ve sıfır emisyonlu otomobile daha sürdürülebilir bir geçiş yaratmaya yardımcı olacaktır.

Sentetik Yakıtın Olumsuz Tarafları Nelerdir?

Evet, tamamen aşılmaz görünseler de bazı olumsuz taraflardan bahsetmek zorundayız. Porsche sentetik yakıtlara en çok yatırım yapan üretici olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu küresel şirketin bu alternatif yakıt üzerine yaptığı bu kadar büyük yatırımdan sonra bile; elektrikli araçları şarj etmek için sadece yenilenebilir enerji kullanmanın bu tip yakıt kullanmaktan çok daha verimli olduğunu kabul etmeye devam etmektedir.

Porsche, Mobil 1 Supercup yarış serisinde sentetik yakıtları test ediyor

Porsche, Mobil 1 Supercup yarış serisinde sentetik yakıtları test ediyor

Bununla birlikte Alman otomobil üreticisi Porsche, sürecin daha verimli ve son ürünün daha kaliteli hale geldiğini görmek isteyen Siemens gibi çeşitli diğer büyük küresel şirketlerle sentetik yakıtların geliştirilmesine yatırım yapmaya devam etmektedir

Enerjide Değişim Sürecini Yakalayabilecek mi?

Şu an dünyanın geldiği noktada bunu bilmek ve tahmin etmek imkânsız. Çünkü dünya ülkeleri ve onları idare eden hükümetlerden otomobil üreticilerine kadar herkes tüm ağırlığını ve motivasyonunu elektrikli araçların üretimine verdi.

Türkiye’de TOGG projesiyle elektrikli araç devrimine seyirci kalmayacağını gösterdi. Hatta elektrikli araçların yakıt kaynağı olana lityum iyon pilin Türkiye’de üretilmesi için Kayseri’de tamamen yerli bir fabrika açma konusunda adımlarını bile attı.

Buna ek olarak Türkiye’deki en büyük yabancı yatırım olma hüviyetine sahip Ford’da Gebze’deki fabrikasında 2 milyar euroluk yeni nesil Ford Transit Custom araçlarının tam elektrikli, şarj edilebilir Hibrid elektrikli araçlara yatırım yapacağını bile açıkladı

Bu gibi yatırımlar geleceğin otomotiv sanayisinde elektrikli ve bağlantılı ticari araçların en büyük üretim merkezi olarak Türkiye’nin ön plana çıkacağı tezlerini de güçlendiriyor.

Elektrikli araç yatırımı Türkiye’nin rekabet gücünü artıracak

Elektrikli araç yatırımı Türkiye’nin rekabet gücünü artıracak

Bununla birlikte elektrikli otomobillerin son kullanıcı tarafından satın alma adetleri büyüdükçe bile, yolda yakıta ihtiyaç duyan milyonlarca benzinli ve dizel araba olacak. İşte bu amansız bir ara formül olarak bile sentetik yakıtın sunduğu harika çözüm için mükemmel bir fırsat olabilir.

Eğer Porsche hızlı bir şekilde bu yeni nesil yakıt teknolojisinde iyi sonuçlar almaya başlarsa, önümüzdeki yıllarda daha fazla şirketin bu teknolojiye yatırım yapacağını ve bu teknolojinin yakıt istasyonlarında kullanılmaya başlayacağını göreceğiz.

Yorum gönder