Şimdi yükleniyor

Rot Başı Nedir Ne İşe Yarar?

Rot Başı Nedir Ne işe Yarar

Rot Başı Nedir Ne İşe Yarar?

Rot Başı, direksiyon ve kutusundan çıkan hareketin, önce direksiyon rot koluna, oradan deveboynu ve nihayetinde tekerlere iletilmesini sağlayan parçadır. Rot başının ucunda mafsal istavrozu bulunur, böylece direksiyon rot kolu üzerinden gelen itme hareketi, hareketli bir şekilde tekerleğe doğru iletilmiş olur.

Araçlarda sağ ve sol tarafta olmak üzere toplamda 2 adet rot başı bulunur. Ön Tekerlere direksiyon ve direksiyon kutusundan gelen hareketi ileten rot kolunun ucuna monte edilmiş olan rot başı, kullanıldıkça aşınır ve deforme olur. Bu durum zamanla rot başında boşluk yapar. Bu sebepten dolayı rot başları belirli aralıklarla kontrol edilmeli ve gerekirse değiştirilmelidir.

Rot Başı Nasıl Kırılır?

Rot başı, rot koluna vidalanan ve direksiyonu her bir ön tekerleğin direksiyon mafsalına bağlayan basit ancak önemli bir süspansiyon sistemi parçasıdır.

Araç sürüşü sırasında aracın kasis ve çukurlara dengesiz şekildeki ani sert girişleri, zaman içerisinde rot başlarının bozulmasına veya rot başlarında boşluk oluşmasına sebep olur. Bazen bu kadar beklemeden de kırılabilirler.

Bu aracın güvenliği için de tehlikeli bir durumdur. Kalitesiz materyalden ve ucuz iş gücü ve zayıf mühendislik gibi faktörlerle birlikte ortaya çıkan problemli rot başı ürünleri bu duruma sebep olabilirler.

Rot Başı kırılması

Rot Başı kırılması

Rot Başı Arızası Nasıl Tespit Edilir?

Rot başları maruz kaldığı aşırı kuvvetler nedeniyle aşınabilirler ve bu kuvvetlerin rot başında çıkardığı problem direksiyonunuzun doğru çalışmamasına neden olabilir.

Rot başının değiştirilmesi gerektiğini gösteren birkaç işaret belirtisi vardır. Birincisi ve en belirgin olanı, direksiyon simidini çevirdiğiniz halde direksiyon sisteminizdeki parçaların buna cevap vermemesidir. Başka bir şekilde anlatacak olursak, tekerleği çevirdiğinizde aracınız gıcırtılı bir ses çıkarıyorsa bu bir belirtidir. Komple Direksiyonunuzun sıvı seviyesi düşük olduğunda yapabileceği gıcırdama gürültüsünden farklı olarak rot başından kaynaklı problemin sesi daha yüksek perdeden bir gıcırtıdır.

Aracın süspansiyonunda önemli bir parça olan rot başında arıza tespit edildiğinde tamirden ziyade yeni rot başı ile değiştirilmesi tavsiye edilir.

Arıza durumlarında genellikle, arızalı rot başlarının boşlukları alınarak tamir edilmeye çalışılır ama bu tavsiye edilen bir durum değildir. Rot başı boşluğu ölçmek için aracın direksiyonu sağa ve sola çevrilir. Boşluk durumunda direksiyon döndürülürken, aracın tekerlekleri geç tepki verir.

Diğer bir tespit durumu da araç yolda giderken gezinme yapıyorsa direksiyon boşluğunun normalden fazla olduğuna delalet eder. Tüm bu Direksiyon boşluğu örneklerinin nedeni de genellikle rot boşluğudur. Rot başı, aracın direksiyon rot kolu ve direksiyon mafsalı arasındaki önemli buluşma noktasıdır. Rot başı, kuvveti sadece direksiyon rot kolundan tekerleklere iletmekle kalmaz, aynı zamanda direksiyonun geometrisini sürdürmesi için bir pivot noktası sağlar.

Rot başı tipik olarak yuvarlak bir uca sahiptir ve mafsala yerleştirilen dişli bir cıvataya sahiptir. Yuvarlatılmış uç ayrıca, cıvatanın serbestçe dönmesini sağlayan rulmanlar içerir; bu uç kiri dışarıda tutmak için koruyucu bir plastikle kaplıdır. Bu tasarım çıplak gözle karmaşık görünmeyebilir, ancak temiz kullanım çok önemli olduğu için ilgili toleranslar çok sıkıdır.

Rot Başı Değişimi

Rot Başı Değişimi

Diğer tüm mekanik parçalar gibi, aşınmış Rot başlarında, parçanın arızalandığını ve tamir edilmesini ya da değiştirilmesi gerektiğini gösteren belirtilere sahiptir. Bu belirtilerden herhangi biri fark edildiğinde, mümkün olan en kısa sürede aracın bir tamirciye götürülmesi gerekir. Böylece sorun doğru bir şekilde teşhis edebilir ve daha büyük sorunlara yol açmasının önüne geçilebilir.

Rot Başı Nasıl Sökülür ve Değişimi Nasıl Yapılır?

Küçük bir garajınız varsa şanlısınız. Arabanızın ön ucunu bir kriko üzerinde kaldırın ve tekerleği elinizle sola ve sağa hareket ettirmeye çalışarak rot başlarınızın kötü olup olmadığını kolayca kontrol edebilirsiniz. Eğer hiç hareket etmezse veya bir tıkırtı sesi duyarsanız, rot başı uçlarında çok fazla oynama var ve kesinlikle değiştirilmesi gerekiyor demektir. Rot başlarına daha yakından bakmak için tekerleği çıkararak derinlemesine inceleyebilirsiniz. Hasarlı veya kırılmış olup olmadıklarını kontrol edin ve elinizle rot başı mafsalını hareket ettirmeye çalışın.

En iyi tamir, önleyici tedbir alarak aracınızı korumaktır.

Bu durum aracınız için de geçerlidir. Rot başlarınızın her zaman doğru şekilde yağlandıklarından emin olmanız gerekir. Yeni gres yağının eski ve kirli gres yağının hepsini dışarı ittiğinden emin olmak için eski gresin lastik manşondan çıktığını görene kadar tabancaya basın. Standart yağ değişimi rot başlarının ömrünü uzatarak ve aracınızın çabuk tamire düşmesinin önüne geçer.

Rot başlarını kontrol etmek ve bakımlarını yapmak, aracınızın direksiyonunun düzgün çalışması ve güvenli sürüş için önemlidir. Rot başlarını düzenli olarak yağlamak, yıpranmaya başladıklarında nasıl göründüklerini ve nasıl ses çıkardıklarını izlemek, aracınızın ömrünü uzun tutmasını sağlar.


Rot Başı Satın Al

Otoparcasan.com’a girerek araç modelinize uygun yeni bir Rot Başı siparişi verebilirsiniz. Rot Başı Fiyatları ise arabanın modeline, üretim yılına ve markasına göre bazı değişiklikler göstermektedir. Şasi numaranızı yazarak aracınızı önce bulabilir, daha sonra aracınıza ait sitede satılan tüm parçaları listeleyebilirsiniz.

Rot Başı yedek parça fiyatları için linki tıklayabilirsiniz. otoparcasan.com/yedek-parcalar/suspansiyon-ve-direksiyon/rot-basi/

Yorum gönder