Şimdi yükleniyor

Şase No Nedir? Şase No Ne İşe Yarar?

Şase no nedir

Şase No Nedir? Şase No Ne İşe Yarar?

Şase no nedir sorusuna verilecek en kısa cevap, araç kimlik numarasının kısaltmasıdır şeklinde diyebiliriz. Motorlu araçlar üretildiğinde benzersiz bir kod alır ve bu numaralar bir aracın ayırt edici tanımlayıcısı veya parmak izi işlevini görür.

Şasi Nedir ?

Şasinin içerisine tekerlekler, frenler, süspansiyon sistemleri, akslar, motor vb. parçalar dahildir.

Şasi, bir aracın dışındaki tüm parçaları için kullanılan toplu bir terimdir. Bir aracın her büyük parçası topluca şasi olarak adlandırılır. Şasinin içerisine tekerlekler, frenler, süspansiyon sistemleri, akslar, motor vb. parçalar dahildir.

Şasi aracın tüm parçalarının tutturulduğu çerçeve görevini görmesinin yanı sıra, aynı zamanda büyük miktarlarda oluşan zorlanma altında otomobilin kendi içine çökmesini önleyen paha biçilmez bir yapısal bütünlük sağlar.

Şase No Nedir? Şase No Kaç Hanelidir?

Şase numarası 17 haneden oluşur. Bu bütün dünyada kabul edilmiş ne bir eksik ne bir fazla standarttır. Trafiğe çıkan her araç için zorunlu olan şasi numarası, aracın hangi yıl hangi ülkede üretildiğini, üretim yılını, araç kasa ve motor tipini, aracın üretildiği fabrikayı ve o fabrikadan çıkan kaçıncı araç olduğunu gösterir. Numara olarak tanımlansa da 17 hane içinde az da olsa bazı harfler de bulunur.

Şase Numarasının Tarihi

Sanayi devrimi ortaya çıkıp araçlar seri üretimle daha hızlı ve daha çok üretilmeye başlandığı ilk zamanlarda, bireysel otomobil üreticilerinin her birinin kendi araçlarını ve yedek parça bileşen kimliklerini kaydetme yöntemi vardı. Bu ilk başlarda kullanışlı ve sorunsuz bir yöntem olmasına rağmen güvenlik zafiyetine açık yapısı dolandırıcıların ve nitelikli hırsızların sahte kimlikler ve mülkiyet belgeleri oluşturarak mağduriyetler oluşturmasına yol açtı. Bu güvenlik zafiyeti ve diğer sebepler sonucunda araç kimliğinde standartlaşma adımları hız kazandı.

Standardizasyona giden ilk adımlar ABD’den geldi. 1954’te hükümet otomobil üreticilerinden herkesin kullanabileceği ve tanıyabileceği uygulanabilir bir format bulmalarını istedi. 1980’de Uluslararası Standardizasyon Örgütü olan ISO 17 basamaklı Araç Tanımlama Numaralarının mevcut küresel sistemini onayladı.

Şase Numarası Bize Ne Anlatır?

Şasi No motor boyutu, model yılı ve donanım seviyesi dahil olmak üzere bir araç hakkında gerekli ve belirli şeyleri ortaya çıkarır. Bu ayrıntıları bilmek, aracınızın tam konfigürasyonunu belirlemenize yardımcı olabilir. Bu nedenle Otoparcasan.com‘da parça ararken, doğru parçayı doğru şekilde aldığınızdan emin olabilirsiniz.

Bir Şasi Numarası Bize Ne Anlatır?

Şasi No motor boyutu, model yılı ve donanım seviyesi dahil olmak üzere bir araç hakkında gerekli ve belirli şeyleri ortaya çıkarır.

Şase Numarası Nerede Yazar?

Bir arabanın plakasında gösterilen tescil numarasının aksine, bir şasi numarası değiştirilemez veya takas edilemez numaradır. Üretim hattındaki bir araca verilir ve şasiye bir plaka üzerinde damgalanır. Şasi numarasını gösteren bu plaka ister araba ister motosiklet isterse çekili römork için olsun, ömür boyu o araçta kalır. Bu nedenle, araç sahiplerinin bir Şasi numarasını nerede bulacaklarını, nerede bulabileceklerini ve nasıl kullanacaklarını bilmeleri çok önemlidir.

Şase No Nedir? Şase No Ne İşe Yarar? | Otoparcasanblog

En kısa ve en ulaşılabilir yol Araç ruhsatınızın birinci sayfasında Şasi no kısmında yazar. Kolaylıkla bulabilirsiniz.

  • En kısa ve en ulaşılabilir yol Araç ruhsatınızın birinci sayfasında Şasi no kısmında yazar. Kolaylıkla bulabilirsiniz.
  • Araç sahibi için hazırlanmış araç kullanım kılavuzunda yazar.
  • Sürücü tarafındaki kapının yerleştiği çerçeve kasa olan sövenin içindedir. Kapıyı açın ve kapı kapalıysa yan dikiz aynasının yerleştirileceği yerin altına bakın.
  • Arka tekerlek boşluğundadır. Doğrudan lastiğin yukarısına bakmayı deneyin.
  • Sürücü tarafı kapı dikmesindedir. Kapıyı açın ve emniyet kemeri dönüşünden çok uzak olmayan kapı kilitlerinin olduğu noktaya yakın bakın.
  • Gösterge panelinin sol alt köşesindedir. Direksiyon simidinin önündedir. Numarayı ön camdan bakarak okuyabilirsiniz.
  • Motor bloğunun önündedir. Kaputu açıp motorun önüne bakarak bulabilirsiniz.
  • Araba şasisinin önündedir. Ön cam yıkama sıvısını tutan kabın yanında.
  • Yedek lastiğin altındadır.

Şase No ile Parça Sorgulaması Yapmak

Şasi numarası aracınızın bir çeşit araç kimlik numarasıdır. Peki Şasi numarasının oto yedek parça satışı yapan e-ticaret sitelerinde aradığınız parçayı aramak için kullanımı güvenli midir?

Şasi numarasının oto yedek parça satışı yapan e-ticaret sitelerinde aradığınız parçayı aramak için kullanımı güvenli midir?

Şasi numarasının ister yedek parça teyidi için parça satışı yapanlarla ister araç satışı öncesi alıcılar ile paylaşılması tamamen güvenlidir.

Şase numarası sorgulama için Otoparçasan gibi web sitelerinden faydalanabilirsiniz. Araç ruhsatınızda yazılı 17 haneli Şasi Numarasını gerekli alana girerek oto yedek parçalarını aradığınız aracı rahatlıkla bulabilir ve parça sorgulama yapabilirsiniz. Ayrıca Arama Çubuğuna aracınızın marka ve model adını, motor bilgisini ve aradığınız parçanın adını yazarak da, yedek parçanıza hemen ulaşabilirsiniz.

Ama şase numarasının bu kolaylaştırıcı faydasını suistimal edecek kötü insanlar olacaktır. Bu vakalar Türkiye’de çok olmasa dahi yine karşılaşılabilecek durumlardır.

Şase numarasının kopyalanması ile alakalı yazımızı okumanızı tavsiye ederiz. blog.otoparcasan.com/sasi-no-kopyalama-klonlama-nedir/

Özellikle T.C. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı sistemi üzerinde ETBİS sistemine kayıtlı olan e-ticaret siteleri bu tarz bilgileri bünyelerinden saklamayacaklarını veya 3. taraflarla paylaşmayacaklarını Türkiye’de kişisel verilerin korunmasını sağlamak ve gözetmek için kurulmuş olan düzenleyici ve denetleyici bir kurum olan K.V.K.K’ya deklare etmişlerdir.

Yorum gönder