Şimdi yükleniyor

Ateşleme Bobini Nedir ve Ne İşe Yarar?

Ateşleme Bobini nedir

Ateşleme Bobini Nedir ve Ne İşe Yarar?

Ateşleme bobini Endüksiyon bobini olarak da adlandırılır.  Ateşleme bobini nedir sorusuna, motorun çalışabilmesi için gerekli olan yüksek elektrik gerilimini sağlamak için aküden gelen düşük gerilimi, içindeki sargılar yardımıyla buji tırnakları arasında kıvılcım oluşturacak şekilde yüksek gerilime dönüştüren parçadır şeklinde cevap verebiliriz.

Kısaca anlatacak olursak, içten yanmalı bir motorun ateşleme bujisinde kısa süreli ama yüksek voltaj artması oluşturmak için kullanılan elektromanyetik bir cihazdır.

Ateşleme Bobini Ne İşe Yarar?

Temel olarak küçük bir transformatör olan ateşleme bobini, araç aküsünden gelen 12 volt’u ihtiyaç duyulan volta dönüştürür. Ateşleme bobininin sağladığı enerji olmasaydı, ateşleme bujisi motordaki yanma için gerekli olan kıvılcımı oluşturamazdı.

Ateşleme Bobini Arıza Belirtileri Nelerdir?

Yüksek voltaj elektrik ile çalışma, ateşleme bobininin güvenilir şekilde yerine getirmesi gereken bir süreçtir. Ateşleme bobininin zayıf olması durumunda motorun içinde yanlış ateşleme ve ciddi performans sorunları ortaya çıkar.

Ateşleme bobini nedir sorusuyla başladığımız blog yazımıza hangi belirtilerin bize Ateşleme bobininde arıza olduğu sinyallerini gönderdiği sorusunu sorarak devam edelim. Bunların en başlıcaları; araçta tekleme, silkeleme ve stop etme sorunları yaşanıyorsa arızalı bir ateşleme bobini olduğu anlamına gelir.

Genel anlamda ateşleme bobini arza belirtileri şunlardır:

Yakıt tüketiminde artış

Araç olması gerekenden daha fazla yakıt tüketmeye başladıysa bu durum bir ateşleme bobini arızası belirtisi olarak gösterilebilir. Ateşleme bujilerine daha az güç gönderildiğinde, ECU yani motor beyni bunu telafi etmek için motora daha fazla yakıt gönderecektir.

Motorda tekleme ve silkeleme

Ateşleme bobinleri arızalandığında motor düzensiz çalışmaya başlar. Motorda düzenli olarak tekleme problemleri ve ani hızlanmalarda silkeleme problemleri ile karşılaşabilir. Ayrıca, rölantide devir düşüklüğü ve titreme sorunları da ortaya çıkabilir.

Aracın durması

Ateşleme bobini arızası yaşadığında ateşleme bujilerine düzensiz kıvılcımlar gönderilir. Bu durum motorun durması yani stop etmesi ile sonuçlanabilir.

Kablo arızaları

Aşınmış ateşleme bujileri, ateşleme bobinlerini daha fazla zorlar. Kabloların durumunu iyi tutmak, ateşleme bobini arızalarını azaltabilir. Bazı basit düzenli bakımlar, uzun vadede araç sahibine kazandırabilir.

Aracın geri tepmesi

Araç geri tepme yapıyorsa, bu bir ateşleme bobini arızasının erken belirtilerini gösterebilir. Bu durum, kullanılmayan yakıt, egzoz sisteminden atıldığında ortaya çıkar. Eğer sorun çözülmezse, egzozda ciddi hasarlar yaratabilir. Gereksiz ve masraflı tamirlere neden olabilir. Egzoz siyah bir duman yayabilir ve hatta benzin kokusunu bile hissedilebilir.

Soğuk havalarda aracın çalışmaması

Araç soğuk havalarda çalıştırmada sorun yaşıyorsa ateşleme bobinlerinden biri arızalanmış olabilir. Ateşleme bujilerinde kıvılcım olup olmadığını kontrol etmek için ateşleme bobini kablolarına basit ama etkili bir test uygulanabilir. Ateşleme bobininin soketini çıkararak motorun tepkisine bakılması tavsiye edilir.

Soket çıkarıldığında motor sarsıntı ve titreşim yapıyorsa, o ateşleme bobinin sağlam olduğu anlamına gelir ve motorun çalışmasında hiçbir değişiklik ve titreşim olmuyorsa, ateşleme bobini ya da ateşleme bujisi arızalıdır demektir. Bundan emin olmak için ateşleme bujisi kontrol edilir, buji sağlamsa ateşleme bobini bozuktur sonucu çıkarılır.

Ateşleme Bobini Tipleri Nelerdir?

Ateşleme Bobini kendi içinde 4 tip olarak farklılık göstermektedir. Bu dört tip ateşleme tipi hangi açıdan birbirlerinden farklılık gösterdiklerini aşağıda listeledik.

Ateşleme Bobini

Ateşleme Bobini 4 çeşittir.

Distribütörlü Ateşleme Bobini

Distribütör ateşleme bobinleri kullanıldığında, ateşleme bobininde oluşturulan yüksek voltaj darbesi ateşleme kablosundan geçer ve mekanik ateşlemeli distribütöre ulaşır. Distribütör ise yüksek voltaj darbesini ilgili ateşleme kablosuna iletir ve o da elektriği silindire ulaştırır. Distribütörlü ateşleme bobinleri genellikle eski araçlarda görülmektedirler. 1990’lı yıllara kadar oldukça yaygın kullanılan ateşleme bobini tipleri idiler.

Blok Ateşleme Bobini

Blok ateşleme bobini adından da anlaşılacağı üzere, içinde birden fazla sayıda ateşleme bobini bulunur. Bu bobinler kendi özel yüksek voltaj çıkışları ve ateşleme kabloları üzerinden bujilere gereken yüksek voltaj darbesini gönderir. Blok ateşleme bobinleri hem tek hem de çift kıvılcım teknolojisiyle üretilmektedirler.

Kalem Tipi Ateşleme Bobini

Kalem bobinlerde ateşleme kablosu gerekli değildir. Bu tip bobinler doğrudan Ateşleme bujisine bağlanır ve yüksek voltaj darbesi doğrudan ateşleme bujisi içinde oluşturulması sağlanır. Kalem tipi olarak da adlandırılan bu ateşleme bobinlerinin sürücülere kazandırdığı en büyük avantaj, ateşleme kablosundan kaynaklanan voltaj kaybının yaşanmamasını sağlamaktır.

Buna ek olarak bu kompakt tasarım sayesinde yer kazancı sağlanır ve bu konu modern motorlarda özellikle önemlidir. Son dönemlerde modern araçlarda çıkan ateşleme bobin tipi kalem tip olarak karşımıza çıkmaktadır.

Rail Tip Ateşleme Bobini

Rail ateşleme bobini tipi içinde birden fazla ateşleme bobini bulunur ve bunlar tek ve kompakt bir parça oluşturacak şekilde bir araya getirilmiş bir çeşit setlerdir. Tüm ateşleme parçaları bujilere tek bir adımda bağlanır.

Ateşleme Bobini Ömrü Ne Kadardır?

Ateşleme bobini yaklaşık 150.000 ile 200.000 kilometreye kadar kullanım ömrü olduğu konusunda ortak görüş vardır. Bu parçanın erken hasar görmesine neden olabilecek bir dizi fiziksel faktörler oluşabilmektedir. Piyasadaki son nesil araçların çoğu, ateşleme bobinini hasardan korumak için tasarlanmış sert bir plastik kapağa sahiptirler.

Ateşleme Bobini Tamiri Nasıl Yapılır?

Ateşleme Bujilerinin arızalı ya da çatlak olması ateşleme bobinine dengesiz akım gelmesine sebep olacağından bobinin bozulmasına en çok etki eden unsurdur.

Ateşleme bobini arızalandığında tamir edilmez ve yenisiyle değiştirilir. Eğer araçta birbirinden bağımsız bir elektronik ateşleme sistemi varsa, hangi ateşleme bobininde arız varsa sadece o bobin değiştirilir. Eski tip tek ateşleme bobinli sistem varsa, bunun da değişmesi gerekir.

Ateşleme bobininin soket uçları doğru tespit edilmelidir. Modellere göre farklılık gösterdiği için uçların artı, eksi ve sinyal ucu olup olmadığı araca göre tespit dilmelidir. Yine aynı şekilde bobin direncini araca göre ayarlanmalıdır.

Ateşleme Bobini Fiyatları Nelerdir?

Ateşleme Bobini fiyatları araçların marka model ve motor hacim gibi teknik özelliklerine göre değişmektedir. Otoparcasan.com‘da aracınıza uyumlu Ateşleme bobinini şase numarası veya araç ağacı sekmelerinden rahatlıkla bulabilirsiniz. Karşınıza çıkan markalar arasında bütçenize en uygun olan ateşleme bobinini satın alabilirsiniz.

Sentetik Yakıt Nedir? Ne İşe Yarar? Öğrenmek için tıklayın: blog.otoparcasan.com/sentetik-yakit-nedir-ne-ise-yarar/

Yorum gönder